Olav-Ståle har de siste 16 årene arbeidet ved Norstein AS, som er leverandør av forbruksmateriell til steinindustribedrifter i Norge. Slik kjenner han bransjen og konkurrentene svært godt. Han har bakgrunn fra høgskolen i Molde, med blant annet logistikk og transportøkonomi.
- Styrken vår her på Eide er et godt fagmiljø og samarbeid der det er naturlig. Det gjør nok at vi holder oss foran konkurrentene andre steder i Norge. Det er utviklende for miljøet å ha mange konkurrerende bedrifter samlet på ett sted, sier han.
Det er satset på effektive maskiner. Her er Olav-Ståle foran en ny konturwaiersag, som er den eneste av nettopp denne typen i Eide.
- Vi har vel et godt samarbeid, helt til salget. Da stopper det gjernest opp, smiler Olav-Ståle.
Det stemmer likevel ikke for denne bedriften, som sammen med Nerland Granittindustri, Møre Gravmonumenter og Møre Steinindustri samarbeider om et utsalg i Keiser Wilhelms gate i Ålesund. Omsetning og arbeidet derfra blir fordelt likt mellom bedriftene
Det er også i Vestlandsgranitt lange tradisjoner som føres videre. Opprinnelig startet det da Ingars far Olaf P. Silnes og Kåre J. Øien startet bedrift sammen under navnet Øien og Silnes før krigen. De to utviklet og drev bedriften sammen på Silneset, og Ingar kom inn i bedriften allerede som 19-åring i 1963. Han var også med da bedriften i 1974 ble delt og Olaf bygde nytt bygg og bedriften tok navnet Vestlandsgranitt.
Ingar syns det er hyggelig at sønnen nå kommer for fullt inn i bedriften, og har ingen planer om å pensjonere seg helt. Her kjører han kantsaga.
Vestlandsgranitt overtok Ingar for fullt da han kjøpte bedriften i 1982, og han har hatt kona Kristine deltid på kontorsiden. Skrifthuggeren Johannes Visnes og Knut Gjengstø har også jobbet i bedriften på sommersesongen i nærmere 20 år, forteller han.
Alt blir laget på bestilling, og innsalget foregår i hovedsak gjennom agenter og byråer, men i nærområdet går salget direkte fra bedrift til sluttkunde. Her kjører de ut og setter opp monumentene selv. Andre steder tar agentene seg av dette. I tråd med utviklingen satser de nå også mer på internett som en salgskanal, der kundene også får hjelp og tips til utforming på deres nye hjemmeside.
Steinhoggeriene ligger på rad og rekke langs stranda i Eide. Her er det godt om lagerplass og ikke minst er det en fantastisk utsikt.
Bedriften har god nytte av leverandørbedriften Norstein, og kjøper både verktøy, steinblokker og andre artikler gjennom dem. Blokkene blir saget i store plater hos Norgranitt som også er et fellesprosjekt mellom de fleste steinbedriftene i kommunen. Der ligger også Norsteins steinlager som forsyner bedriftene med råmaterialer. Der kan man kjøpe stein ferdig saget, eller selv kjøpe inn stein og få den saget. Når det nå ofte er snakk om blokker på over 5m3 og 15 tonn, sier det seg selv at ikke alle kan sitte med det utstyret. Norgranitt har vært en suksess siden oppstarten i 2008, og er nok et bevis på at det er mulig å samarbeide steinbedriftene imellom.
Vestlandsgranitt er godt utstyrt med det som trengs av maskiner, og av og til er det godt å være to når steiner skal på plass, slik som i denne kantslipemaskina.