Det var Knut Sørseth som etablerte bedriften på hjemplassen Kjøl i 1946. Fra en forsiktig start der han i begynnelsen kombinerte driften med skrifthugging og salg, er det i dag blitt en topp moderne bedrift. Ruth Eva Sørseth Dale var daglig leder fra 1996 til hun for et par år siden overlot det ansvaret til sønnen Ronny. På kontoret finner vi også Ronnys søster Sonja Kristin Dale Sørvik, og de tre utgjør en sammensveiset og hyggelig ledelse i bedriften.
Bedriften kan feire 70 år i 2016, og med til bedriftens historie hører også at den populære Kavaler-plastbåten ble produsert ved bedriften på 70-tallet, og at de fremdeles får forespørsler om utstyr til den.
Det er familien som tar ansvaret for å føre bedriften videre. Her har vi fotografert dem på pauserommet, som er preget av egne produkter. Ruth Eva står bak barna Ronny og Sonja. De begynte ved bedriften i henholdsvis 1994 og 1993.
Nå er det kun stein og i hovedsak gravmonumenter bedriften satser på. Steinhoggeriet legger sterk vekt på å ha topp moderne teknisk utstyr. I 2003 og 2004 ble fabrikken ombygd og det ble investert i hel og halvautomatisk fransk maskinelt utstyr. I 2010 hadde de en større omlegging til enda mer bruk av data, som åpnet flere muligheter i produksjonen.
- Det er klart at datastyrt maskinering som 4 og 5 akset CNC var en revolusjon fordi det medfører at vi kan skjære og frese i praktisk talt alle retninger. Det betyr mange muligheter for utforming, men også mye mer dataarbeid siden all styring må legges inn der, forteller Ronny. Han berømmer den nyeste tilsatte, Peder Røvik, som tar seg godt av dette. Data åpner muligheter for mange ulike utforminger i tråd med kundenes ønsker.
Peder Røvik er nykommeren i bedriften, og har fått stort ansvar på dataområdet. Her sammen med Ronny.
Bedriften legger vekt på å produsere alt selv, og tar ikke inn importert ferdigstein. I stedet kjører de selv ofte og plukker ut og henter hjem stein. Det kan f.eks være fra Støren der de har Trondhjemitt som er hvit granitt med svarte prikker. De har en spesialbil til dette, og ellers også flere biler til utkjøringen. Larvikitt er også populær, og ellers tar de inn stein fra Sverige og Finland. Kundene kommer gjerne innom og ser seg ut stein, eller det sendes bilder til dem av steinplater, forteller Ronny.
Marianne Kongshaug er den som lager skissene som kundene får av det ferdige produktet.
Mange velger svarte steiner og ofte helpolering som gjør dem ganske vedlikeholdsfrie. Steinplater framfor steinene for å gjøre det mer lettstelt er også populært, og folk vil ha lykter, fugler og mye annet.
- Utviklingen er at folk plukker ideer fra forskjellig hold og kombinerer og setter sammen selv, forteller Sonja.
Både norsk, svensk og finsk stein er mye brukt. Her ser vi Per Olav Røvik med eksempler på lykter.
Salg og service er tidkrevende, og de regner med at 2,5 årsverk går med i salg, og med den effektive produksjonen de har ca 4,5 årsverk til produksjon og transport, forteller Ronny. Han har mye av kontakten og reisingen i forbindelse med oppfølging av salgsapparatet, og står for utkjøringen av gravsteinene sammen med Per Olav Røvik.
Bedriften bearbeider all steinen selv, og på tross av dataalderen vi ser eksempel på i bakgrunnen, er det nødvendig med håndarbeid som det Kurt Ivar Sørvik driver med her.