Daglig leder er Idar Nedal, som har en variert bakgrunn som kommer godt med i denne jobben. Han har bakgrunn blant annet som sjømann, verksted, FN-tjeneste, ulike jobber innen flyselskap, reisebyrå, samt erfaring fra næringsforsikring.
- Vi ser på oss selv som et viktig supplement til næringslivet i Averøy, og er alltid på utkikk etter oppdrag som kan dekke et behov for næringslivet. Det er bare å ta kontakt med oss om man har behov eller ideer, så prøver vi å være både fleksible og kreative, sier Idar. Oppdrag innenfor montering, som er fine arbeidsoppgaver for de som har varig tilrettelagt arbeid kan også være aktuelt.
Bedriften sysselsetter 30 personer. Dette er fordelt på 6 fast ansatte, 16 VTA ansatte; varig tilrettelagt arbeid, og 8 APS plasser; arbeidspraksis i skjermet virksomhet.
Etter hvert er det blitt en erfaren og solid stab av faste ansatte ved bedriften. Tre personer er arbeidsledere i hver sin avdeling. Margunn Bøe for vaskeriet, Randi Kvarsvik for kjøkkenet og Per Hjelkrem for treavdelingen. Sylvi Naalsund fungerer som medarbeider og arbeidsleder i vaskeriet og på kjøkkenet, og Tor Ertvåg er tilbake som veileder.
Bedriftens største kunde er NAV, og inntektene kommer fra tilskudd og fra produksjon og salg av egne varer og tjenester. Kundene er både industri og næringsbedrifter fra egen kommune og fra nabokommuner, i tillegg til private kunder. I snekkeravdelingen blir det laget pynte- og bruksgjenstander, rastebord, emballasje, kasser og spesialpaller osv. Lederen for avdelingen har drevet eget firma med oppdrag innen husbygging, byggeledelse og har erfaring med skipsbygging, så det står ikke på kompetansen. Småmekaniske oppdrag som reparasjon av plenklippere, motorsager og mindre motorer er også blant oppdragene bedriften tar. Unika har også en solid vedproduksjon. Et eget bygg gir god lufting og tørking av veden, og selv om markedet er hardt presset får man både gode priser, god service og kjapt tilkjørt og levert ved derfra.
For de som har varig tilrettelagte arbeidsplasser ved Unika er bedriften viktig for å ha et arbeid å gå til og føle at de er en del av samfunnsmaskineriet. Det er en humørfylt arbeidsplass, og det er nok ikke mange steder man blir tatt så godt i mot av de ansatte som når man avlegger denne bedriften et besøk.
Det er mange grunner til at folk faller ut av arbeidsmarkedet som sykdom, psykiske problem, slitasjeskader, mènskader og yrkesskader. Slik er attføring og skolering en redning og et viktig tilbud for mange. Med arbeidstrening og tilrettelegging får man hjelp på veien til å finne en arbeidsplass. Arbeidstiden kan i tilfeller tilpasses bedriftenes ønsker og behov, og de får på denne måten ofte arbeidstakere som er fleksible og som utgjør en positiv ressurs i bedriften.
For å bli ansatt i Unika gjennom VTA må du ha uførepensjon og ønske om å jobbe ved siden av. De fleste har da anledning til å tjene inntil 1G (i dag kr 82.188,-) pr. år i tillegg til uførepensjonen. For å komme inn i et slikt opplegg må man ta kontakt med Unika eller NAV
Det er mange grunner til at folk faller ut av arbeidsmarkedet, både sykdom, psykiske problem, slitasjeskader og yrkesskader. Slik er attføring og skolering en redning og et viktig tilbud for mange. Med arbeidstrening og tilrettelegging får man hjelp til å finne en arbeidsplass. Arbeidstiden kan tilpasses bedriftenes ønsker og behov, og de får på denne måten ofte arbeidstakere som er fleksible og som utgjør en positiv ressurs i bedriften.
I en tid da alt skal måles og kvalitetssikres, gjelder dette også slike bedrifter. Arbeid- og velferdsdirektoratet har satt krav om kvalitetssikring med ekstern revisjon og sertifisering for å kunne drifte en del arbeidsmarkedstiltak. Unika er derfor EQUASS-sertifisert i likhet med ca. 330 andre vekst- eller attføringsbedrifter. Intensjonen er at dette skal medvirke til å sikre kvaliteten overfor brukere og samarbeidspartnere. Viktigst er nok likevel det gode omdømmet Unika har opparbeidet seg gjennom mange år, og de mange fornøyde kundene både på Averøya og i nabokommunene.
Kjøkkenet er også viktig og ved cateringen blir det lagt vekt på hygiene og god service. Fra venstre Agnes Hjelset, Tone Merete Bergh og Randi Kvarsvik, som alle har passert en fartstid på 10 år.
Idar Nedal er daglig leder. Han er opprinnelig kårvåging, men er nå bosatt i Kvarsvika sammen med kona og to sønner.
Bruktbutikken er den siste tilveksten til bedriften. Den gir mulighet for at vi kan få solgt ting vi ikke lenger har bruk for selv, og den gir nyttig yrkeserfaring i kundekontakt/kundebehandling til de som arbeider her. På dette bildet tatt dagen før åpningen ser vi gjengen som sto for innredningen av butikken. Fra venstre Margunn Bøe, Britt Eva Vikene, Rita Bratberg, Idar Nedal og Randi Kvarsvik.
Alltid blide Ove Bøthun (t.h) er sjåfør på bilen som kjører ut varer fra Unika. Her leverer han sammen med Åsmund Feltstykket sengetøy hos Sjøgarden Fritid og Bad.