Skretting AS har sitt utspring i Stavangerbedriften T. Skretting som ble startet opp allerede i 1899. Bedriften har hovedkontoret og en fabrikk i Stavanger, og dessuten en fabrikk på Stokkmarknes. Jorulf Søbstad er fabrikksjef Norge. Også produksjonsdirektør i Skretting, Hilde Roald, holder til på Averøya. Resten av toppledelsen med administrerende direktør Erlend Sødal i spissen har tilhold i Stavanger.

Bilde nr. 2 i artikkelen. Se bildetekst Her er noen av de som har vært sentrale i den omfattende utbyggingen og i driften. Fra venstre Kjetil Sundsøy - prosjektleder, Jorulv Søbstad - fabrikksjef, Bjørn Inge Gaupset - prosjektingeniør, Hilde Roald - driftsdirektør Norge, Atle Bekken - varekostleder og Pål Ødegård – investeringsleder.
Her er noen av de som har vært sentrale i den omfattende utbyggingen og i driften. Fra venstre Kjetil Sundsøy - prosjektleder, Jorulv Søbstad - fabrikksjef, Bjørn Inge Gaupset - prosjektingeniør, Hilde Roald - driftsdirektør Norge, Atle Bekken - varekostleder og Pål Ødegård - investeringsleder.

De ansatte får både utfordringer, tillit og utfordrende oppgaver, og hele investerings- og prosjekteringsavdelinga for de omfattende utbyggingene som har pågått de siste årene utgjøres av ansatte på Averøya.
- De ansatte har detaljkunnskaper og innsikt som de som utfører anlegget har bruk for, sier Jorulf Søbstad.

Det nye anlegget har fire produksjonslinjer og øker kapasiteten til 11.000 tonn i uka eller nærmere 70 tonn i timen. Systemet gir fleksibiliteten som trengs når man er oppe i nærmere 150 forskjellige resepter og det blir laget fôr til omtrent 60 ulike fiskeslag verden over. Det er snart slik at hver fisk skal ha sitt fôr, spøker de ansatte, men denne ordreproduksjonen gjør også at det er ferskvare som leveres og at fôret i snitt ikke står mer enn tre døgn på lager.
En av de store endringene som har vært gjennomført de siste årene er at mye av foret nå leveres i bulk med båt til siloer ved landanleggene. Råstoffet er i stadig økende grad vegetabilsk. Andelen av marine råvarer er ca 30 prosent, mens proteindelen det utgjør er ca 10 prosent.
Skretting omsetter for 5,6 milliarder i året, mens hele Nutreco konsernet er oppe i rundt 41 milliarder.

Bilde nr. 3 i artikkelen. Se bildetekst Det gode kaianlegget er viktig, og her lagres råvarer og ferdig for både på land og i et skip som ligger fast fortøyd ved kaia i andre retning. På bildet Atle Bekken.
I 2013 kunne Skretting feire 50 års jubileum for oppstart med fiskefôr og samtidig 30 år siden starten på Averøya, med en feiring i Holland for rundt 500 ansatte, ektefeller og partnere. De ansatte er fleksible og det blir gått 6 skift ved fabrikken, noe som selvsagt er en viss belasting, men dette kompenseres med at partnere og familie alltid har vært inkludert i markeringer og sosiale opplegg ved bedriften.

Nybygget er på 8 etasjer og inneholder blant annet servicerom, garderober, møterom og kontrollrom i tillegg til produksjonslokaler og et lagerlokale. Ansvarlig for utbyggingen var først Scanska og siden Brødrene Røsand. Rundt 130 personer var på det meste sysselsatt med utbyggingen som avsluttes i 2013.
En spennende del av prosjektet er en skorstein på 150 meter som ble plassert på toppen av bygget, og slik sørger for mindre lukt fra anlegget. Den kom i 8 deler og det måtte en enorm kran til for å få den opp. Så er det da også den høyeste pipa i Norge, på høyde med Røsandåsen.

Bilde nr. 4 i artikkelen. Se bildetekst Selv om bedriften stadig er mannsdominert, øker stadig andelen kvinner som har sin jobb her, både på kontorsiden og i produksjonen, og er nå oppe i 15 prosent. Her representert ved to av dem, til venstre Kirsti Arntsen, som vikarierer som kvalitetskoordinator for Åse Myrset, og Torill Strand som er kvalitetsleder.

Bilde nr. 5 i artikkelen. Se bildetekst Verkstedgjengen utgjøres blant annet av disse blide karene. Fra venstre Jan Gunnar Selnes - elektriker, Idar Sæterli - mekaniker, Øyvind Kaald Quispe - lærling, Odd Emil Meek - teknisk leder, Eivind Lielleby - elektriker/automatiker, Geir Kalvøy - mekaniker, Odd Jonny Sørvik -mekaniker og Aleksander Fiksdal – lærling.

Bilde nr. 6 i artikkelen. Se bildetekst I kontrollrommet styrer og følger man nøye med i prosessene i fabrikken. I hovedsak følger man trendlinjene som viser om prosessene løper normalt og i tillegg er det kamera overalt i fabrikken, slik at man har full oversikt med produksjonen. Alle her er prosessoperatører, bortsett fra vår omviser Atle Bekken som står litt i bakgrunnen. Forøvrig fra venstre: Thomas Enstad, Rolf Bogen, Atle Stene, Øyvind Smenes, Tore Gustad og Jan Erik Skrøvset.

Bilde nr. 7 i artikkelen. Se bildetekst Dette bildet er fra tapperiet og de tre her er ansatt som produksjonsmedarbeidere og jobber innimellom på labben også. Fra venstre Terje Strand, Per Ole Daleng og Henry Kåre Sørvik.

Bilde nr. 8 i artikkelen. Se bildetekst Fødselsdager skal markeres, og her er lagergjengen i ferd med det i matpausen. Fra venstre Eddie Kroknes - salgskoordinator og lagermedarbeiderne Stine Hutyra, Josè Antonio (Tony) Rodriguez, Stig-Roar Søbstad og Jan Roger Angvik.

Bilde nr. 9 i artikkelen. Se bildetekst Anlegget ligger fint til i enden av Kristvikvågen. Her 10. april 2013 da siste del av pipa ble løftet på plass.