Berit Marie Engvik er daglig leder av Kvarsvik Bensin . Hun begynte der allerede i 1998, og mange husker henne nok som imøtekommende landpostbud i kommunen før det. Harald Kvarsvik leder eiendomsselskapet, og er mer eller mindre vokst opp her, etter at han flyttet bilverkstedet som ble startet opp i Kvarsvika hit sammen med sin far Harald i 1971.

Serverer tradisjonell middag
I 2013 utvidet de tilbudet til å kunne tilby middagsbuffet i lokalene, og dette har slått godt an, slik at matomsetningen er kraftig økt. Dagens rett kan være alt fra kjøttkaker, kvitball, blandaball og saltball til torsk eller seibiff. Søndager er det gjerne svinesteik.
- Mange tar også med seg maten hjem, for eksempel pensjonister som vi også gir rabatt, forteller Berit. Andre velger å sette seg ned ved et bord og spise middagen her med folk og selskap i rundt seg. De velger da bort gatekjøkkenmat som ungdom ofte fremdeles foretrekker.

Bilde nr. 2 i artikkelen. Se bildetekst Vi så jo at vi hadde kjøkken og kapasitet, så skikkelig god gammeldags middagsmat var noe vi hadde lyst til å prøve, sier Berit, som her serverer middag til Einar Gule.

Samler stein i Norge og Europa
Det går selvsagt ikke an å være innom stasjonen uten å ta en tur i steinavdelingen. Den er så omfattede at man aldri blir kjent med alt. Det som er spesielt er alle de spennende steinsortene som er hentet fra vårt nærområde, og i monterne er hver stein merket med navn og funnsted. All ferie og mye fritid går med til å rusle i fjellet, og da går de gjerne med litt avstand for å finne mest mulig.
De sliper steinene selv, og nytt er fasettsliping av norske steiner, som blir svært vakre. De besøker også messer i utlandet for å kjøpe, men kanskje heller selge noe av den store samlingen de har.
- Interessen i utlandet er svært stor, mens det nok er en nedadgående trend i Norge, siden ungdommene ikke ser ut til å tenne på dette, sier Harald. Det offentlige er også opptatt av dette i utlandet, og det finnes samlinger som er verdsatt til milliarder, f.eks i Italia, forteller Harald. I det nye rådhuset i Averøy, har man ikke engang en utstilling av lokal stein.

Bilde nr. 3 i artikkelen. Se bildetekst Harald Kvarsvik har også et snekkerverksted i kjelleren, og der finner han også tid til å dreie slike fantasifulle gjenstander som dette i tre.

Bilde nr. 4 i artikkelen. Se bildetekst Steinsamlingen har vokst jevnt og trutt i årenes løp, og mye er til salgs. Her finnes også vesker som en av de ansatte syr på hobbybasis.

Bilde nr. 5 i artikkelen. Se bildetekst Alle ferier blir brukt til å leite etter stein. Her er Berit og Harald i Dolomittene.

Historikk
Statoilstasjonen på Bremsnes har røtter langt tilbake i tid og er en fortsettelse av bilverkstedet med håndpumpe for bensin som Harald Kvarsvik (den eldre) opprinnelig startet i Kvarsvika på 60- tallet. Der ble det drevet bilverksted med lakkering i kjelleren til bolighuset.
I 1971 flyttet far og sønn Harald til Bremsnes med bilverkstedet. Den tiden var ikke trafikken større enn at de kunne stikke ut fra verkstedet når noen trengte å fylle bensin, forteller Harald Kvarsvik, som er utdannet verksmester og arbeidet der fram til 1993.
En artig erfaring var salg av biler som de drev med en periode. Den tiden var det DAF og Citroën GS de satset på, og spesielt Citroënen som var tverr bak, sporty og hadde den spesielle hydraulikken, vakte stor interesse.
- Jeg husker en gang på fest på Langøya at vi kom ut og oppdaget at det satt folk på taket for å teste hydraulikken, forteller Harald ,og minnes bekymringene hydraulikken også ellers skapte.

Spennende lokal stein
Harald fikk vakt interessen for stein da han tilfeldig oppdaget at det i Bådalen fantes landets fineste ametyst i form av sjelden septerkvarts. Da han oppdaget hvor mye fint og variert det fantes av stein på Averøya, var han solgt, og etter hvert ble både han og Berit en habil og kunnskapsrik steinsamler, som også er blitt mye brukt på kurs i sliping og samling. Fylket vårt og Nordfjord er ellers spesielt rikt på eklogitt, verdens tyngste silikatbergart, forteller Harald. Interessen har ført ham til både Nord-Norge, Syd-Amerika og to ganger til USA. Resultatet av turene finner man i steinmuseet der stein i alle varianter er nitidig kategorisert i utstillingsmontre. Her kan man også få kjøpt absolutt varige og holdbare gaver og suvenirer i alle varianter, størrelser og prisklasser.

Flere bilder finner du på http://www.haraldogberit.no