For reiselivet på Averøya er Håholmen et flaggskip, og det er stedet også for Classic Norway Hotels, som eier og driver stedet. Det er derfor med en viss spenning Harald Kalvøy overtar som værbestyrer. Han har 22 års erfaring fra Rema 1000, og kom nå til Håholmen fra jobb i Oslo, men hadde allerede for tre år siden kjøpt seg hus på nærliggende Rangøya. Siv har arbeidet i hotellbransjen hele livet, blant annet på Rica i Kristiansund og på Gardermoen, men siden moren har arbeidet her lenge, var Håholmen et sted hun fikk et forhold til svært tidlig.

Det er stabilitet blant de ansatte på Håholmen, og det er en spesiell og krevende arbeidsplass de 10 fast ansatte har. I sommersesongen kan man være oppe i 20 ansatte.
- Her gjelder dugnadsånden, og er det ledig tid må også kokken trå til med malingskosten, ler Harald.

Bilde nr. 2 i artikkelen. Se bildetekst Lokale medarbeidere er viktige på en slik tradisjonsrik plass. De har kulturen med seg, og også sommerhjelpene er oftest lokale folk som kjenner stedet og ikke må læres opp fra grunnen. Her ser vi fra venstre Wenche Dyrset som er restaurantsjef, Jens C. Junge som er resepsjonist og Ellen Anne Trodal Kalvøy.

Det er selvsagt ikke behov for store endringer på et så veldrevet sted, men Håholmen ønsker å legge enda større vekt på hjemmelaget og tradisjonell mat. De ønsker også å utvide tilbudet til lokalbefolkningen, blant annet med utvidet matservering og åpningstid på popuære Silver Bell kro.
- Folk venter fisk og lokal mat her, og man skal heller ikke bli overrasket om man finner tradisjonell sviskekompott og rabarbradessert på menyen, sier Harald.

Befolkningen lokalt utgjør også en viktig del av omsetningen, med julebord, bryllup, konfirmasjoner og familiefester som det viktigste. Også turister fra cruisebåter på besøk i fylket finner veien hit i økende omfang for å oppleve stemningen og maten.
Bare det å kunne bli fraktet hit i et vikingskip som Kvitserk er jo en opplevelse i seg selv. Kurs og konferansemarkedet er også stort utenom sommersesongen.

Mange har jo vært her før, og det legges nå større vekt på å ha en rikholdig meny med varierte aktiviteter å velge i. Båtene kan leies til ulike aktiviteter, og vikingtokt med ekte vikingskip er den største opplevelsen for mange. Her finnes også skøyta Hilding som er bygd ved Bremsnes båtbyggeri i 1995, som en dokumentasjon av en tradisjonell fiskebåt fra Nordmøre på 1950 tallet. I det hele legges det økende vekt på båtkulturen, og man ønsker å utvide og gjøre gjestehavna til et møtested for båtfolket langs kysten.

Lokalt er jo folk også stolte av fiskeværet som er blitt så godt ivaretatt, og mange vil gjerne vise det fram til andre. Her kan man rusle på den 50 mål store øya mellom rundt 30 spennende bygninger, noen helt tilbake til 1700 tallet. Selv om man ikke er boende gjest finner man en matbit og drikke i Silver Bell Kro framme på brygga, og det tilbudet utvises nå. Hovedrestauranten finner vi på Ytterbrygga, der det er plass til 120 personer fordelt på to saler. Dessuten er det spisemuligheter både i Blåsalen, Rosasalen, Salongen og i Sørnaustet.
Man kan ha overnatting til opp til 120 og har muligheter til mer om det trengs. Det er 5 møterom og 2 grupperom tilgjengelig.

Man prøver å rullere på arbeidsoppgavene blant de ansatte, men vasking og sengeskift utgjør selvsagt en stor arbeidsoppgave når overnattingen er fordelt på så mange gamle bygninger. Vedlikehold av alle bygningene krever også sitt, og en viss pietetsfull nybygging av naust er det blitt. Ny skyssbåt kom også i 2013. Mest stas er det fremdeles å bli fraktet utover i Kvitserk, som er søsterskipet til Saga Siglar.
På Håholmen er det flere faglærte kokker og en lærling. Kjøkkensjef er Aase Nygård.
Håholmen har også godkjenning som fiskemottak, og fisk er selvsagt prioritert og fås i mange varianter her. Man bruker lokale leverandører der det er mulig, og har også stadig flere gjester som ønsker økologisk mat.

Bilde nr. 3 i artikkelen. Se bildetekst Det verneverdige fiskeværet Håholmen på Hustadvika har vært i bruk fra 1500-tallet fram til det ble fraflyttet i 1978. I 1898 kjøpte Bård Bergseth, Ragnar Thorseths morfar, stedet og slo seg ned her. Kari og Ragnar Thorseth overtok i 1988 og startet opp reiselivsdriften året etter.

Bilde nr. 4 i artikkelen. Se bildetekst Historiene rundt Ragnar Thorseths dristige eventyr er med på å gjøre Håholmen spennende. I 1993 ble Saga Siglarhallen bygd til restene av Saga Siglar og Osebergskipskopien som forliste i Middelhavet i 1991, og i hallen kan man få med seg historien både om ferdene og fiskeværet.

Om disse og andre vikingskip kan du også lese her:
http://home.online.no/~joeolavl/viking/dronninga_kopi_osebergskipet.htm
http://www.youtube.com/watch?v=sAtfDO6MArg